LUFFARNAS LIV OCH LEVERNE, DEL 1 OCH 2
Böckerna är skrivna av Göran ”Snacke-Per” Johansson (del 1 och 2) och Inger ”Hönsalotta” Rydbrink (del 2), handlar om den period då vi gick från ett bondesamhälle till ett industrisamhälle. I böckerna finns många gripande historier och livsöden. Du får också en inblick i hur det var för inte så många år sedan i vårt land. Böckerna är fristående och kan läsas i den ordning man själv väljer. I del 2 finns även med flera berättelser om de kvinnoöden som vi funnit i vår forskning.
Pris: 250 kronor per bok + porto 69 kronor.
Böckerna kan beställas genom: Hönsalottas Luffarmuseum, Glasbruksvägen 15, 361 94 Eriksmåla
Mailadress: inger@luffarmuseum.se eller goran@luffarmuseum.se
Telefon: 0705-67 80 46 (Inger) eller 0708-24 24 70 (Göran)
Besöksadress: Hönsalottas Luffarmuseum, Storgatan 4, 361 97 Boda glasbruk
Luffarnas Liv & Leverne del I
Göran ”Snacke-Per” Johanssons bok om ”Luffarnas Liv och Leverne” är den första i en triologi. I boken kan du ta del av berättelser och annat om våra luffare.
Recensioner av boken
Görans bok ” Luffarens Liv och Leverne” ger mig ett härligt minne från barndomen. Där möter jag bland andra Lill-Sven från Nybro som kom cyklande på Verdavägen i Vissefjärda där jag är uppväxt. Lill-Sven som var dvärg blev vi barn extra uppmärksammade på. Vi hade aldrig sett en så kortvuxen förr. Han sålde lite av varje. Utöver vispar och slevar kommer jag ihåg att han också sålde knapp- och synålar, resårband och andra sybehör. Vidare finns det att läsa om Kosta-Lasse som kom cyklande med sin skärslip på pakethållaren. Jag kommer ihåg att vi barn rusade in och ropade på mamma att nu var luffaren här. Nu är det åter dags att slipa saxar och knivar. Boken ger en intressant historia om de människor som står långt ifrån välfärdssamhället, den är spännande och lättläst. Den skildrar tiden och människorna på ett ömsint sätt. Ett sätt med ödmjukhet som bara Göran kan ge med sin fantastiska berättarkonst. Göran, dvs Snacke-Per, ger alla omkring sig beröm för dess insatser i skapandet av ett lyriskt museum, ett museum som utvecklas för varje dag. Men för mig finns det bara en eldsjäl som har gjort grovarbetet och med sitt skapande är värd all beröm. Göran och hans Luffarmuseum ger Emmaboda och Glasriket ett turistmål av högsta klass. Jag är imponerad av hur han på så kort tid har hunnit lära in historien och införskaffat alla prylar som ger den enorma bild som belyser denna epok. Emmaboda kommun kan inte nog tacka Göran för att han valde just Boda Glasbruk till sitt säte för ett fantastiskt museum som så starkt bidrar till turismens tillströmning. Lika mycket som jag ser fram emot att läsa nästa del läser jag gärna del 1 om och om igen.
(Ann-Marie Fagerström, f d kommunalråd i Emmaboda kommun)
Med sin första bok om Sveriges luffare har Göran Johansson påbörjat en kulturgärning utöver det vanliga. I skildringen av den så kallades Luffarepoken, som varade i 70-talet år, redogör journalisten, som blev museichef, inte bara för företeelsen med dessa vandringsmän och -kvinnor. Han ger också dessa, samhällets allra minsta, nytt liv och berättar personligt, respektfullt och levande om dem. De blir intressanta människor och inte roliga krumelurer i samhällets utkant.
Göran Johansson, som utbildade sig till journalist och även framgångsrikt har verkat inom yrket i många år, har tagit som sin livsuppgift att dokumentera luffarnas liv. Han äger det hyllade Luffarmuseet i Boda glasbruk, som lockar mängder med besökare från hela landet. Placeringen av anläggningen är strategisk. Just glasbruken och dess ständiga värme lockade till sig mängder av de som var ute på vägarna.
Första delen av den utlovade trilogin ger mersmak.
(Ulf Carlsson, f d chefredaktör för Östra Småland)
På CD:n ”På luffen” deltar Göran ”Snacke-Per” Johansson och Leif Sleifen Ljungberg Blom. Skivan innehåller många luffarvisor och dikter kopplade till våra luffare och finns för försäljning.