Hyttsill i Glasriket – Bergdala glasbruk Bergdalahyttan

Vårt Hyttsillsprogram  2024
Hönsaslottas LuffarmuseumBesöket börjar med en välkomstdrink i hyttan där vi hälsas välkomna till en unik träff med historien från tiden då luffarna besökte glasbruken. Ibland kunde det bli en fest tillsammans med hyttarbetarna, folket i byn, ungdomarna och kanske jägarna från skogen. Hyttan var ofta ortens samlingsplats och det var här man roade sig efter att glasarbetarna avslutat dagens slitsamma arbete.

Bergdala glasbruk är landets enda bruk som har trägolv och träväggar samt en genuin bruksmiljö. Även kända för sin ”blå kant” och tillverkare av det eftertraktade TV-priset Kristallen. Därefter berättar vi om luffarens besök i det mörkaste Småland där gemenskap och värme var ledstjärnan för träffarna. Det kunde bli både sanna och mindre sanna historier för de som samlats. Nyheter från grannbyarna förgyllde också sammankomsten för de församlade i den oftast varma hyttan.

Maten är höjdpunkten på programmet och består av Hyttsill en inlagd saltsill i lök och grädde. En tradition i Glasriket sedan länge. Här blir det även stekt fläsk, småländska isterband och inte minst har vi glädjen att presentera ambassadör Håkan Juholts komponerade sill som han tagit fram till vårt Hyttsillsbord, som en extra smaksensation, tillsammans med Inger ”Hönsalotta” Rydbrink. Denna sill har smak av skogens alla härligheter. Bakad potatis, lingon ( lingon användes för att söta den salta sillen ) Ett kryddsmör till den bakade potatisen finns också med på bordet samt knäckebröd.

Valfri dryck finns i baren som kall öl, vin, snaps mm. När vi nöjda och glada avslutar sillmåltiden blir det uppvisning av någon skicklig glasblåsare och vår ciceron berättar lite kortfattat om glasets historia. Efter glasblåsningen samlas vi i shopen där våra gäster har möjlighet att införskaffa alster som tillverkats av hyttans proffsiga glasblåsare. Därefter träffas vi åter i hyttan och då står en annan av Smålands stoltheter på bordet, nämligen äkta småländsk ostkaka med sylt och grädde.

Under kvällen kommer Hyttans musiker med härliga toner och allsång. En kväll att minnas och glädjas åt…..

Bokas genom:

inger@luffarmuseum.se

goran@luffarmuseum.se

eller på 0708 – 24 24 70