Entréavgiften till muséet är 80 kronor per person. Fri entré för barn upp till och med 12 år i målsmans sällskap.

Hönsalottas Luffarmuseum startade 2005 och växer med nyheter för varje år. 20 års forskning ligger till grund för muséet och alla de föremål som har samlats in speglar luffarnas liv och leverne.

Luffare har egentligen alltid funnits. Tidigare kallades de för fattighjon, trälar och rotehjon. Redan 1303 kom den första lösdriverilagen, vilket fick till följd att de allra fattigaste mer eller mindre blev ett jagat villebråd.

1885 ändrades den gamla lösdriverilagen för att gälla dåtidens förhållande. Samtidigt infördes en angiverilag som gjorde det ännu värre för landets vandringsmän. För att slippa gripas av länsman eller fjärdingsman började man tillverka bland annat trådtjack (järntrådsföremål). En del valde att måla tavlor och andra att nasa (förebilden till dagens handelsresande) olika saker. Det kunde vara allt från pennor, strumpstickor, nålfiltsbrev, med mera. Många av föremålen visar vi på muséet.

Allt detta har vi samlat på Hönsalottas Luffarmuseum i Boda Glasbruk. 2020 firade vi 15-årsjubileum. Allt som vi visar är original, såsom Sveriges största samling av trådtjack och tavlor. Förutom detta finns en stor mängd texter och bilder att ta del av i de stora lokalerna som också innehåller glasmuseum och prylmuseum, med mängder av alster.

Vi visar även originalinspelade filmer från luffarperioden.

Välkomna att möta Erik ”Öland” Andersson, Björnjägarn, Hönsalotta, Smålands-Pelle, Stolla-Hedda, Långe målaren, Gustav Hermansson, HA Andersson och många, många fler av de gamla kända luffarna. Av enbart Herman Andersson har vi cirka 1000 originalmålade tavlor. Av Nils ”Björnjägarn” Rundgren (fd justitieminister Tomas Bodströms morfars bror) finns ett 40-tal originalmålade tavlor. Kosta-Lasse och Nisse Skåne är andra representerade luffarkonstnärer.

Under årens lopp har vi fått många utmärkelser och är utsedda av tidningen Land som ett av Sveriges roligaste muséer.

Välkomna att besöka oss!