Snacke-Per & Hönsalotta arrangerar den traditionella hyttsillen, eller som vi mer riktigt döpt det till: Luffarsill, då det bland annat var en luffartradition på de olika bruken, dit luffarna drog sig under den kallare årstiden. Nu är det tradition i Glasriket att äta Hyttsill. Vår hyttsill innehåller originalhyttsillen, dessutom flera sorters sill, fläskfilé, isterband, stekta kroppkakor, omelett, kryddpotatis med svampsås och tillbehör. Kaffe/the och ostkaka med sylt och grädde. Vi börjar dagen med en alkoholfri välkomstdrink för att lära känna varandra.

Förr var bruken oftast ortens mötesplats. Här samlades bybor, glasarbetarna, jägarna från skogen, rallarna längst spåren och ortens ungdom och inte minst luffarna som hade bruken som logiplatser.

Här fanns värmen under den kallaste årstiden.

Hos handlarna var den insaltade fetsillen billigt. Potatis kunde plockas ur åkrarna och fläsk och isterband var vanligt under jakt och slaktsäsongen.

Hyttsillen har modifierats under årens lopp.

Till detta åts det hårt bröd och som en ytterligare tradition serveras numera även den godaste nationalrätten ostkaka. Sylt och grädde till detta.

Det är denna Luffartradition vi serverat i många år. Redan innan Hönsalottas luffarmuseum blev museum serverade vi denna unika maträtt i Glasriket och för flera tusentals gäster årligen.

Nu tar vi in den där den hör hemma. Till luffarna.

Under hyttsillen serveras även underhållning. Snacke-Per berättar om fenomenet luffare och glasbruk. Helt unikt och inget som kan fås någon annanstans. Stolla-Hedda läser ett stycke ur den senaste boken om Luffarnas Liv och Leverne.