Snacke-Per & Stolla-Hedda arrangerar hyttsill, eller som vi mer riktigt döpt det till: Luffarsill, då det var en luffartradition på de olika bruken, dit luffarna drog sig under den kallare årstiden. Nu en tradition i Glasriket att äta Hyttsill.

Förr var bruken oftast ortens mötesplats. Här samlades bybor, glasarbetarna, jägarna från skogen, rallarna längst spåren och ortens ungdom och inte minst luffarna som hade bruken som logiplatser.

Här fanns värmen under den kallaste årstiden.

Hos handlarna var den insaltade fetsillen billigt. Potatis kunde plockas ur åkrarna och fläsk och isterband var vanligt under jakt och slaktsäsongen.

Hyttsillen har modifierats under årens lopp.

Till detta åts det hårt bröd och som en ytterligare tradition serveras numera även den godaste nationalrätten ostkaka. Sylt och grädde till detta.

Det är denna Luffartradition vi serverat i många år. Redan innan Hönsalottas luffarmuseum blev museum serverade vi denna unika maträtt i Glasriket och för flera tusentals gäster årligen.

Nu tar vi in den där den hör hemma. Till luffarna.

Under kvällen blir det Hyttsill med underhållning. Snacke-Per berättar om fenomenet luffare och glasbruk. Stolla-Hedda representerar de kvinnliga luffarna med att berätta om sin historia. Helt unikt och inget som kan fås någon annanstans.

Hyttsillen håller på i cirka tre timmar och gravering och glasslipning ingår dessutom. En oförglömlig kväll utlovas.